+385 (0)40 390 167 mail@servus.hr

Što će se dogoditi ako u svoju radionicu stavite sustav za odsis i filtraciju?

Sustavi za odsis dima su jedna od najosnovnijih oprema za svako radno mjesto na kojem se zavaruje. Na tržištu postoji širok spektar sustava za odsis i filtraciju i svaki se pojedinac može individualno opskrbiti istima prema vlastitim potrebama. Mnogo je varijanti sustava za odsis i filtraciju: od stacionarnih jedinica koje u potpunosti filtriraju zrak u cijeloj hali do mobilnih jedinica za odsis koje odvode dim izravno sa mjesta nastajanja. Ilustracija pokazuje koje su sve mogućnosti jedinica za odsis i filtraciju.

  1. Centralno smještena jedinica za odsis i filtraciju

S obzirom da su jedinice za odsis i filtraciju u prostorijama gdje se zavaruje obavezne, većina tvrtki koristi centralno smještenu jedinicu koja u potpunosti filtrira zrak iz cijele prostorije u kratkom vremenu. Također, te jedinice zimi zagrijani zrak iz hale pročišćuju i vraćaju u istu, a ljeti se topli pročišćeni zrak može odsisavati izvan hale.

  1. Jedinica za odsis i filtraciju s niskim vakuumom

            Ovakve se mobilne jedinice većinom koriste kod ručnog zavarivanja. Jedinice su praktične jer osim mobilnosti, imaju cijev/ruku koja se izvlači, a lijevak za odsis može se postaviti točno iznad postupka rada. Da bi se uklonile štetne pare zavarivanja sa cijevi koja se izvlači može se koristiti MIG/MAG gorionik. Budući da lijevak za usisavanje upija samo dim izravno na mjestu izvađanja postupka zavarivanja, a štetni plinovi se kreću i oko zavarivača, ovo rješenje nije 100% idealno. Osim toga, lijevak se uvijek mora pomicati ručno, što znači da se isparenja ne mogu uvijek optimalno upiti.

  1. Jedinica za odsis i filtraciju s visokim vakuumom

            Mobilna jedinica za odsis i filtraciju, u kombinaciji s gorionikom za odvođenje dima za zavarivanje, sustav je visokog vakuumskog usisavanja s kojim se ništa ne može mjeriti u smislu učinkovitosti i zaštite zdravlja. Odgovorni odbori su početkom 2020. godine pooštrili propise o zaštiti zdravlja zavarivača te izričito naveli da je potpuni odsis najprikladniji za potpuno udovoljavanje zahtjevima.

Naravno, centralno smještenom jedinicom za odsis se mijenja sav zrak u radionici možete, a to uključuje apsorbiranje i drugih para i plinova koje se javljaju tijekom proizvodnih procesa. Međutim, veliki zajednički nedostatak ovih jedinica za odsis je ulazak štetnih para u respiratorni sustav zavarivača i svih kolega koji koriste isti radni prostor. Stoga je naučinkovitije rješenje dodatni odsis na mjestu rada u kombinaciji sa centralnom stacionarnom jedinicom za odsis.