+385 (0)40 390 167 mail@servus.hr

Rezanje kosina MicroStepovim uređajima

Područje rezanja kosina dugogodišnji je prioritet i sastavni dio MicroStepovih istraživanja i razvoja. Prepoznali smo važnost ove tehnologije za racionaliziranje proizvodnog procesa i shvatili da bi mnoga polja inženjerske industrije imala veliku korist od njegovog pravilnog razvoja. Zahvaljujući dugoročnom promatranju i iskustvu koje imamo, bili smo u mogućnosti kontinuirano inovirati opremu te razvijati nove tehnologije koje su MicroStepu osigurale stabilno mjesto među vodećim tvrtkama na tržištu tehnologije rezanja kosina.

Tvrtka Servus ponosni je zastupnik MicroStepa i njihovih uređaja na hrvatskom tržištu od 2000. godine i iza sebe ima veliki broj instaliranih CNC rezača. Instalaciju, školovanje i održavanje strojeva radimo sami, a također vršimo i zahvate tehnologijom CNC rezanja.

Prema istraživanjima, do 50% dijelova proizvedenih u CNC industriji rezanja trebali bi imati ukošene rubove, a postotak CNC rezača opremljenih nosačem gorionika za rezanje kosina (rotatora) je znatno manji. Razlog može biti dodatni trošak ove napredne opreme, ali uglavnom je to relativno niska svijest donositelja odluka  mogućnostima, dostupnosti i pouzdanosti suvremenih CNC rezača za rezanje kosina.

Prednosti CNC rezača za rezanje kosina (rotatora) su veća preciznost, značajne uštede kapaciteta i  vremena u  proizvodnji, i osigurana zarada i povrat početnih ulaganja. U automatiziranoj pripremi iskošenih rubova na 3D objektima kao što su kupole, cijevi, pravokutni ili IPE profili, uporaba specijaliziranog rotatora na CNC portalu donosi veliku financijsku prednost u usporedbi s najčešće korištenim robotima.

Od predstavljanja našeg plazma rotatora 2000. godine i waterjet rotatora 2001. godine, MicroStep neprekidno nastoji predstaviti automatizirano CNC rezanje kosina kao uobičajenu i vrlo učinkovitu proizvodnu tehnologiju za pripremu zavarenih rubova na različitim vrstama materijala. Naš je cilj isporučiti strojeve koji mogu izrezati dijelove sa nagibom kvalitetno i precizno, a da sam rad sa strojem bude jednostavan. Kroz godine, poboljšanje mehanike i upravljanja naših CNC rezača s rotatorom i 3D nagibnom glavom je pratilo i razvoj izvora za plazma rezanje naših partnera, kao i naša najnovija tehnologija rezanja.

Zahvaljujući tome iskustvu, danas možemo ponuditi sveobuhvatna rješenja za rezanje kosina za širok raspon materijala i debljine.

Naš opsežan niz funkcija za rezanje kosina i podrška kroz funkcije kao što su kalibracija geometrije gorionika i adaptivno kompenziranje nagiba omogućavaju našim kupcima rezanje kosina koristeći različite tehnologije rezanja – plazmu , laser , vodeni mlaz  i autogeno kao i za rezanje kosina u širokom rasponu debljine materijala od 5 mm do 300 mm (ovisno o korištenoj tehnologiji rezanja). Zahvaljujući jedinstvenim karakteristikama našeg kontrolnog sistema iMSNC i duboko poznavanje različitih tehnologija rezanja, MicroStep CNC rezači su sposobni za kombiniranje različitih tehnologija (npr. plazme i waterjet) unutar jednog plana rezanja.

MicroStep-ovi uređaji omogućuju dvije vrste rezanja kosina:
DBP — Direktno rezanje kosina — predstavlja rezanje kosina u slučajevima kada se kosina izrezuje direktno u materijal (ploha  6 , cijev  7 , profil ili kupola). Kutni rez određenog oblika – A, V, Y, X ili K – je stvoren pomoću višestrukog uzastopnog prijelaza reznog alata preko reznih rubova. MicroStepov-ovi CNC rezači sa dva rotatora omogućuju rezanje dvaju jednakih dijelova istovremeno zahvaljujući dvije rotirajuće glave  8 . Maksimalni kut nagiba stanica s alatima je: 52° za plazmu, 45° za laser, 65° za autogeno i 45° za vodeni mlaz.
ABP – naknadno rezanja kosina – omogućuje naknadno izrezivanje kosina u dijelovima koji su prethodno odrezani sa plazmom, laserom, autogeno ili vodenim mlaz.

U većini slučajeva, preciznost rezanja kosina je određena mehaničkom preciznošću CNC rezača. Također ovisi i o preciznosti tehnologije rezanja i stupnju razvoja algoritama za kontrolu udaljenosti gorionika od materijala na kojem se radi.

ITH — Inteligentan držač gorionika – osigurava zaštitu gorionika u slučaju sudara. Njegova funkcija proklizavanja osigurava vraćanje gorionika na mjesto ako bi došlo do slučajnog sudara. ITH držač uključuje napredni sustav sa senzorom za otkrivanje točnog položaja gorionika i omogućava beskonačnu rotaciju rotatora.
ACTG – Automatska kalibracija geometrije alata – osigurava ostanak gorionika na željenoj poziciji tijekom rotacije i nagiba. ACTG sustav sadrži jedinicu 10 za kalibraciju, sondu za produženje gorionika i napredni softver za kontrolu. ACTG eliminira potrebu za ručnim namještanjem glave za rezanje i tako smanjunje vrijeme pripreme za rad s nekoliko sati na samo nekoliko minuta.

Kompenzacija uzdužnog pomicanja – opcionalna funkcija koja osigurava preciznost uređaja za rezanje u uzdužnom položaju. Tijekom instalacije, CNC rezač se mjeri laserskim metrom, a izmjerene vrijednosti se koriste za kalibraciju položaja. Mjerenje se može zadati u slučaju rezanja dugih dijelova koji zahtijevaju preciznost. Preciznost ove tehnologije rezanja poboljšana je uklanjanjem nastalih odstupanja koja se javljaju kada je gorionik u nagnutom položaju prema materijalu i uzrokuje drugačije rezane kuteve nego je prethodno isprogramirano.

ABC Prilagodljiva kompenzacija kosine – napredna iMSNC značajka za kompenzaciju odstupanja plazma luka. ABC omogućava kompenzaciju baze podataka kutova s drugim vrijednostima za razne tehnologije rezanja. (npr. Perfect Bevel ili True Bevel tehnologija). Vrijednosti kompenzacija se mogu unijeti u iMSNC kontrolni sistem.                     .

Kako bi se osiguralo precizno tretiranje površine materijala kod plazma rezanja kosina sa gorionikom postavljenim na točnu visinu, MicroStep je razvio inteligentan sustav za kontrolu visine:

STHC — Samostalna kontrola visine – kombinacija 3D kontrole pokreta, algoritma za samostalno određivanje i prilagodljive kontrole visina. STHC osigurava pozicioniranje gorionika na točnu visinu  pod bilo kojim kutem (npr. kod rezanja raznih kosina).

Sve navedene funkcije pridonose napretku procesa rezanja kosina. Više od 700 CNC rezača za rezanje kosina i 350 ACTG sustava  rezultira odličnim rezultatima rezanja kosina .