+385 (0)40 390 167 mail@servus.hr
Select Page

Naknadno autogeno rezanje kosina

Vodeća španjolska manufakturska oprema Solintal realizira projekte.

Prije više od 50 godina osnovan je mali obrt za popravke Talleres Alcobendas, specijaliziran za ploče za oblikovanje, tiltrotatore i ostale poljoprivredne alate. S vremenom, obrt se razvijao i postao vodeća tvrtka u dizajnu, manufakturi i opskrbi sveobuhvatnih alata za poljodjelstvo i rudarstvo, isto kao i industrijske opreme zvana Solintal. Nakon nekog vremena tvrtka je počela investirati u MicroStep-ovu tehnologija rezanja.

Javila se potreba za napretkom proizvodnih mogućnosti i to je dovelo do kupnje dva MicroStep-ovih CNC rezača: CNC rezač za plazma rezanje kosina MasterCut sa radnim stolom za rezanje 12 000 x 3000 mm i CNC rezač za rezanje kosina sa autogenim gorionikom CombiCut. S obzirom da je MICROSTEP poznat po svojim inovacijama, i pioniri su u rezanju kosina s prvim CNC rotatorom proizvedenim 1999. godine, mnogo se tvrtki odluči na kupovanu upravo njihovih proizvoda. Od kada su bile predstavljene prve rotacijske glave za plazma rezanje, kupci su bili izrazito zadovoljni njihovom kvalitetom te od onda broj korisnika MicroStep CNC rezača za rezanje kosina neprekidno raste. Upravo zbog toga, MicroStep je uz puno iskusva razvio dugoročnu sposobnost servisiranja i rješavanja problema vezanih uz jedinice za rezanje. To znanje se neprestano razvija zbog rastućih zahtjeva korisnika i rezultira ne samo boljim mehaničkim dizajnom nego i cijelom stabilizacijom postupka rezanja kosina.

Dobar pristup prema nedostacima i ograničenjima sustavno je rezultirao univerzalnim rješenjima koja su primjenjiva na razne tehnologije rezanja i dizajne glava za rezanje kosina. Osim rezanja kosina plazmom, dostupne su i druge tehnologije: vodeni mlaz, autogeno i laser. Osim standardnih glava za rezanje kosina, MicroStep također radi na razvijanju posebnih rotirajućih glava sa pantografskim rukama za rezanje 3D oblika (cijevi, profili, kupole i grede). Također rade i na jednostavnim dizajnima – glava za plazma rezanje koje su dio Solintal-ovog MasterCut-a. Osim želje za poboljšanjem mehaničkog dizajna glava za rezanje, razvija se i kompenzacija fizičkih ograničenja i procesa rezanja kako bi se osigurala veća točnost, funkcionalnost i dugoročna stabilnost. Rezultati naprednih tehnologija su brojni: Auto-calibration of Tool Geometry (ACTG) osigurava brzu i jednostavnu kalibraciju geometrije rotatora, Adaptive Bevel Compensation (ABC) jamči prilagodbnu kutova kosina na dijelovima rezanja, a Self-teaching height Control (STHC) omogućava kontrolu visine rezanja na temelju napona luka kod plazma rezanja kosina. Još jedna odlična tehnologija u nizu je ABP- Additional Beveling Process za rezanje kosina na prethodno izrezanim dijelovima.

  1. godine MicroStep je pokrenuo novu generaciju beskonačnih rotatora sa nekoliko novosti: porast maksimalnog nagiba do 65°. Najnovija inovacija je integracija autogenog gorionika i rotatora – tehnologija koja može doseći veće područje rada.

Naknadno autogeno rezanje kosina traje samo 45 minuta umjesto 6 sati. Solintal je u početku tražio dupli ili čak trodupli gorionik. Za njihove poslove, npr. rezanje kosina pod 45° na materijalu debelom 160 mm, autogeno rezanje bio je jedini ispravni izbor. Bez obzira, geometrija trostrukog gorionika, osobito tangencijalni pomak između gorionika pravi probleme kod rezanja različitih oblika. Iskrivljene unutarnje kosine i značajne količine otpada materijala su očiti nedostatak. U to vrijeme, MicroStep je razvio tehnologiju autogenog rezanja rotatorom i njihova ponuda je bila prihvaćena. Osim mogućnosti direktnog autogenog rezanja kosina u širokom rasponu debljina, inovacija je također i korištenje ABP-a. To je mogućnost laserskog skeniranja oblika koji je prethodno izrezan sa ravnom glavom gorionika i preseljen na slobodno mjesto na stolu za rezanje. S obzirom na oblik komada i lokaciju, MicroStep-ov ABP nudi mogućnost dodavanja kosina na određeni komad. Osim izrazito kvalitetnog reza, glatke površine i preciznih kontura, ovom tehnikom štedi se puno materijala. Osim toga, mogućnosti kretanja rotatora omogućavaju rezanje raznih oblika i na taj način za posao koji se prethodno obavljao 6 sati, Solintal sada dovrši za 45 minuta. Još jedna od prednosti je velika izlazna točnost zahvaljujući automatskoj kalibraciji autogenog rotatora na isti način kao kod lasera ili plazme sa MicroStep-ovom ACTG tehnologijom.