+385 (0)40 390 167 mail@servus.hr

Kako izabrati Welbee uređaj koji najbolje odgovara vašim potrebama?

Jeste li spremni nabaviti ili nadograditi vaš Welbee uređaj za zavarivanje? Želite proširiti mogućnosti vašeg aparata za zavarivanje i osigurati si više kvalitete pri radu? Prvi put čujete za Welbee seriju uređaja? Ili ste možda distributer koji želi educirati svoje kupce o mnogim prednostima Welbee uređaja za zavarivanje?

Ako ste se našli u bilo kojem od ovih pitanja, onda je ovaj vodič za kupovinu savršeno štivo za vas. Pomoći će vam da odaberete najbolji uređaj za elektrolučno zavarivanje kako biste vašoj radioni donijeli najveću učinkovitost i najbolju vrijednost. Započnite tako što ćete sami sebi odgovoriti na niz pitanja u nastavku.

Koji Welbee uređaj za zavarivanje bi bilo najbolje kupiti?

Odgovor je jednostavan: najveći i najskuplji koji postoji! Mogućnosti su mu bezbrojne i može sve. Međutim, to nije najbolji omjer vrijednosti stroja i kvalitete i zapravo bi moglo doći do problema ako pokušate koristiti opcije koje nisu idealne za proizvod koji se zavaruje. U nekim bi se slučajevima deluxe model ipak trebao zamijeniti jeftinijim uređajem koji bolje odgovara određenom zadatku. Možda bi čak kupiti dva uređaja za cijenu jednog super deluxe-a.

Ovaj postupak procjene potreba kupca može biti poput igranja 20 pitanja”, objašnjava inženjer istraživanja i razvoja OTC DAIHEN Larry Barley, CWI, CRAW-T. „Moramo odrediti mnogo čimbenika kako bismo mogli doći do ispravne preporuke. To uključuje stvari kao što su zavareni materijali, debljina, raspoloživa snaga, način zavarivanja, vrsta žica itd. Moramo ispitati uvjete zavarenog spoja. Je li to materijal tankog profila s različitim razmacima koji će način pulsiranja raspršivanjem učiniti lošim izborom zbog vjerojatnosti da više djeluje kao rezanje nego kao postupak zavarivanja? Cilj nam je pomoći im da pronađu najbolje rješenje uz najbolju vrijednost za njihove potrebe.“

PITANJA PRIJE KUPNJE NOVOG UREĐAJA ZA ZAVARIVANJE:

 1.  Koji materijal zavarujem? Čelik, aluminij, nehrđajući čelik? Ili nešto egzotičnije poput inconela, bakra ili mesinga?

 2. Zavarujem li samo jedan materijal / vrstu materijala ili više i koliko često?

 3. Koju debljinu materijala zavarujem? 2, 3, 5, 10 ili više mm?

 4. Koliko vremena zavarivač zapravo provodi zavarivajući u intervalu od 10 minuta?

            Intermitencija (radni ciklus): (X min. / 10 min.)

             4. a) Je li riječ o ugradnji, brušenju, montaži ili je zavarivač predstavio dijelove koje samo treba zavariti?

            4. b) Ako je prva opcija, nakon pripreme za zavarivanje, je li to potpuno zavarivanje X sati?

       5.  Koja je ulazna (linijska) snaga dostupna za pokretanje izvora napajanja?

           5. a) Jednofazno ili trofazno? Jednofazne jedinice imat će smanjeni izlaz iz nazivne snage

           5. b) Napon: 230 ili 400 V?

      6. Koje su veličine moji dijelovi? Veličina mobitela ili veličine kamiona?

           6. a) Treba li moj dodavač žice biti izdvojen iz izvora napajanja?

           6. b) Trebam li gorionik s opcijom push-pull?

     7. Postoje li uspostavljeni postupci zavarivanja koje treba slijediti i koje se ne mogu mijenjati ili ažurirati?

    8. Koja se struja luka i napon luka koristi?

   9. Koji se tip žice za punjenje koristi? Puna žica, jezgra punjena (metalna jezgra / punjena jezgra)?

  10. Koje zahtjeve za završene dijelove pokušavam ispuniti ili premašiti?

        10. a) Koje, ako postoje, specifikacije koristim za izradu dijelova?

  11. Koji postupak zavarivanja i varijacije postupka sada koristim?

        11. a) Je li to najbolji postupak koji mogu koristiti? Mogu li ga promijeniti?

        11. b) Koje su opcije novih i unaprjeđenih postupaka zavarivanja?

        11. c) Mogu li vidjeti uzorke zavara ili isprobati novi postupak / opremu?

 12. U kakvom okruženju radim?

        12. a) Je li to najbolji proces? Mogu li ga promijeniti?

       12. b) Radim li na podu ili zemlji?

       12. c) Je li u radionici temperatura uvijek iznad 0°? To je važno zbog jedinica s vodenim hlađenjem.

       12. d) Kakva je čistoća i urednost prostora za rad?

       12. e) Trebam li po mogućnosti poklopac za kalem?

 13. Je li proces kojim radim ručni, automatizirani, poluautomatizirani ili robotizirani?

Standardne značajke Welbee serije

Svi modeli Welbee aparata za zavarivanje, osim što imaju sličnu konstrukciju imaju izvor napajaja zasnovan na inverteru, najnaprednijem danas dostupnom. Inverterska tehnologija omogućuje zavarivačima ili automatizaciji zavarivanja ne samo prilagođavanje izlaza izvora napajanja određenoj primjeni, već i nadzor tog izlaza, kao i reakciju elektro luka. Također izvršavaju prilagodbe u stvarnom vremenu kako bi stvorili najkvalitetniji zavar. Budući da su uređaji zasnovani na inverteru, to im također omogućuje da budu i izvori konstantnog napona (CV) i izvori konstantne struje (CC). CV se uobičajeno koristi za MIG/MAG i postupke zavarivanje pod praškom, a CC se koristi za ručno elektrolučno zavarivanje (REL), TIG postupke i zavarivanje plazmom. Dizajn aparata za zavarivanje uključuje posebne značajke za čistoću i dizajn sustava za hlađenje. Mikroelektronika (smještena s gornje i desne strane) zatvorena je izvana kako bi bila zaštićena od metalne prašine od brušenja, prljavštine i vlage, koji utječu na osjetljivije komponente. U lijevom i središnjem dijelu Welbee uređaja smješten je kanal za hlađenje. S uvlačenjem zraka s lijeve strane, ventilatori ga upuhuju preko elemenata hladnjaka. To znači da zrak za hlađenje prelazi samo kroz kanal na hlađenje i odvojen je od elektroničkih elemenata koje hladi.

Dodatne standardne značajke uključuju:

  • mogućnost pohrane do 100 programa po vašem izboru
  • opremljeni su skupom posebno izrađenih mikročipova koji imaju izvanrednu brzinu obrade od 20 nanosekundi
  • USB priključak omogućuje jednostavno preuzimanje podataka i instaliranje odnosno ažuriranje novog softvera
  • ugrađeni interface, omogućujući ručnu upotrebu, poluautomatsku, automatsku ili robotsku
  • ugrađena samodijagnostika i prikupljanje osnovnih podataka
  • sposobnost zavarivanja više materijala jednim uređajem za zavarivanje
  • LED zaslon postavljenih točaka za brzo skeniranje postavki – nema potrebe za pretraživanjem kroz više zaslona

 

S ugrađenim standardnim značajkama, različite komponente mogu se dodati ili ukloniti na određene uređaje kako bi se postigla željena varijacija procesa. O čemu ovisi konačna cijena uređaja za zavarivanje.

 

Najveće razlike između Welbee uređaja za zavarivanje:

pre-made-skins

WELBE M400

Welbee M400 je DC-CV / CC uređaj koji može mig postupkom zavarivanja zavariti čelik, nehrđajući čelik i aluminij. Također je sposoban za elektrolučno zavarivanje punjenom jezgrom, zavarivanje tig postupkom i za ručno elektrolučno zavarivanje. M400, kao i ostali Welbee uređaji, ima izvrstan prijenos kratkog spoja s minimalnim raspršivanjem korištenjem OTC Daihen tehnologije valnog oblika Controlled Bridge Transfer (CBT). M400 je izvrstan za tanje limove, limove koje je teško postaviti i postupke zavarivanja koji ne zahtijevaju impulsno zavarivanje. Uređaj također može raditi na trofaznom ulaznom napajanju.

pre-made-skins

WELBEE M400L

Uz sve gore spomenute značajke za M400L, Welbee M400L nudi još i Low Spatter opciju. Low Spatter opcija osigurava vrlo mekan luk kratkog spoja u zavarivanju čelika i nehrđajućeg čelika (300 i 400). Opcija je također vrlo korisna za tanke limove i za korijenske prolaze kod zavarivanja cijevi.

WB-P400 Weld Power Source | OTC DAIHEN

WELBEE P400

Najprodavaniji Welbee P400 uključuje sve značajke i prednosti M350, plus Pulse i Wave Pulse modus i neke dodatne mogućnosti metala / punila.

WB-P500L Weld Power Source | OTC DAIHEN

WELBEE P500L

Welbee P500L nudi sve značajke i prednosti M350L i P400 s nešto dodatne snage. Jednako je vješt u zavarivanju aluminija od 1 mm, kao i čeličnih ploča debljine 25 mm, zahvaljujući svojoj bazi pretvarača i brzom računalnom programiranju.

Welbee W400 AC Mig - servus.hr

Kao najsposobniji u liniji, Welbee W400 nudi AC puls i AC Wave Pulse opcije kako bi usavršio mig zavarivanje. Navedene opcije također rješavaju problem arc blow-a. Ako trebate zavariti tanke materijale mig zavarivanjem, AC plus je idealna opcija za vas. Brzina zavarivanja i niža amperaža tankih materijala također utječu na smanjenje deformacije i savijanja. Kod pulsnog zavarivanja izmjeničnom strujom taloži se više žica pri zadanoj amperaži nego u istosmjernom načinu rada, a time se postiže gušće nakupljanje i manje deformacije. U nekim slučajevima to omogućuje zavarivanje u jednom prolazu kako bi se  udovoljilo zahtjevima kupca, gdje su bila potrebna dva prolaza s istosmjernim izvorom za zavarivanje. Za sve ove mogućnosti zaslužan je dvostruki pretvarač u ovom uređaju, koji mu omogućuje da polaritet prebaci s negativnog na pozitivni bez gašenja elektro luka.

Welbee A-350P Inverter | OTC DAIHEN

WELBEE GTAW (TIG) UREĐAJ

 Uređaj A350P treća je generacija GTAW izvora struje koji ima jedinstveni hibridni način AC + DC. U ovom načinu rada uređaj se prebacuje s AC (za čišćenje) na DC (za prodor i brzinu) i natrag putem prilagodljivog programiranja. Najprikladniji je za teže zavarivanje aluminija, zahvaljujući prilagođavanju i podešavanju parametara u skladu s vašim potrebama za zavarivanje. Naravno, postoje standardni TIG postupci poput DC, DC puls, AC (standardni, mekani i tvrdi), AC puls, EN balans, AC frekvencija i druge. Za sve ove značajke zaslužan je dvostruki pretvarač u ovom uređaju, koji mu omogućuje da polaritet prebaci s negativnog na pozitivni bez gašenja elektro luka.