+385 (0)40 390 167 mail@servus.hr

Najbolji potrošni materijali za zavarivanje aluminija

Zavarivanje aluminija je postalo jedno od najpopularnijih vrsta zavarivanja u današnjoj industriji, a posebno u automobilskom sektoru. Rad s aluminijem nije najjednostavniji i zato je važno znati kako na uspješan način zavarivati isti. Cijeli proces zavarivanja aluminija je pun izazova, od pripreme i ispravnih tehnika zavarivanja do određene opreme koja bi se trebala koristiti kod zavarivanju za besprijekornost.

Iz tog razloga, zavarivanje aluminija zahtjeva određeni potrošni materijal kako bi se zavarivački poslovi obavljali lako i bez poteškoća. U nastavku pročitajte o potrošnom materijalu potrebnom za pravilno zavarivanje aluminija.

Kontaktna sapnica:

Kontakt određuje ukupnu izvedbu vašeg zavarivanja. Odabir ispravne kontakne sapnice presudan je za izbjegavanje mnogih problema koji se mogu pojaviti poput izgaranja, pregrijavanja i trenja. To ne izgleda kao da je od velike važnosti, ali je itekako bitno i ključ je za proizvodnju visokokvalitetnog zavara. Pri zavarivanju aluminija neophodna kontaktna sapnica s većim provrtom. Standardni kontaktne sapnice koji se koriste za zavarivanje čelika obično imaju manje rupe, što ne odgovara ovoj vrsti primjene. Jedna od karakteristika aluminija jest da se on zagrijavanjem širi. To je jedan od glavnih razloga zašto je potrebna kontaktna sapnica s većom rupom. U slučaju da nemate odgovarajuću veličinu kontaktne sapnice, veća je vjerojatnost da će se žica na vrhu kontaktne sapnice zavariti.

Kotačići za dodavanje žice:

Aluminij ima visoku točku taljenja i veoma je mekan materijal te zbog toga uzrokuje probleme kod rada. Uz to, pogonski kotačići imaju glavnu ulogu u uspjehu vašeg zavarivanja. Zbog tog čimbenika aluminij se mora potiskivati, što rezultira potrebom posebne opreme. U većini slučajeva zavarivači koriste push-pull gorionik kako bi osigurali pravilno dodavanje. Unutar opreme nalaze se pogonski kotačići koji pomažu u guranju žice. Zbog mekoće aluminija, pogonski kotačići s U-utorom preferirani su u odnosu na tipične pogonske kotačiće s V-utorima. Kotačići s V utorima troše aluminij, ostavljajući ostatke unutar opreme za dodavanje žice. Ovo mikro lučenje začepit će vodilicu, stvarajući veliki problem kod dodavanja žice. Pogonski kotačići s utorima su dobri za takvu vrstu zavarivanja jer nemaju oštre rubove koji mogu odsjeći bočne strane aluminijske žice. Abicor Binzel Push-Pull sistem može pomoći u uklanjanju nekih od problema. Osim Push-Pull sistema pametno je namijeniti pojedine gorionike za zavarivanje isključivo aluminija.

Vodilice žice:

Pogrešni pogonski kotačići neadekvatna vodilica žice mogu dovesti do uništavanja aluminijske žice. Za zavarivanje aluminija preporučuju se teflonska ili najlonska vodilica žice kako bi se osiguralo stabilno dodavanje žice. Čelične spiralne vodilice žice uzrokovat će stvaranje strugotina unutar vodilice i tako uzrokovati začepljenje. Aluminij je izuzetno mekan materijal i zato mu treba dodatna zaštita za pravilno dodavanje.

Sve u svemu, ostali potrošni materijali, poput difuzora plina i sapnica, ne moraju biti specifično birani za zavarivanje aluminija. Sve dok pažljivo odabirete kontaktne sapnice, pogonske kotačiće i vodilice žice, primijetit ćete povećanje kvalitete zavarivanja aluminija, a produktivnost će biti sve veća. Pridržavanje jedinstvenih karakteristika aluminija od najveće je važnosti kada je riječ o ovoj vrsti zavarivanja. Svaka stavka, mala ili velika, igra ulogu u uspjehu i kvaliteti zavarivanja.