+385 (0)40 390 167 mail@servus.hr
Select Page

MicroStep-ov uređaj udvostručuje EBAWE – ovu proizvodnju

Proizvođač složenih proizvodnih sustava za posao se oslanja na MicroStep-ov kombinirani CNC uređaj za bušenje i rezanje: „Uređaj radi točno ono što treba.“ Zbog uređaja koji izvrsno obavlja poslove markiranja, rezanja i bušenja, čak i na posebno velikim dijelovima EBAWE iz Eilenburga (Njemačka) odabrali su MicroStep za izazove.

Beton je ovih dana u trendu i smatra se svestranim materijalom. Njegova upotreba diljem svijeta dvostruko je veća od upotrebe čelika, drva, plastike i aluminija zajedno, a tvrtka EBAWE od tog trenda ima velike koristi. Uz pomoć tehnološkog znanja tvrtka proizvode zidove, stropove, stepenice i još mnogo toga od ovog visoko fleksibilnog i izdržljivog materijala. Više od 60 godina EBAWE razvija, proizvodi i instalira cjelovite proizvodne sustave za industrijsku proizvodnju širokog spektra montažnih betonskih elemenata. EBAWE proizvodni sustavi za preradu betona u svjetskoj su potražnji i iznimno su složeni i njihova instalacija često zahtijeva nekoliko tisuća metara kvadratnih. Sustavi s kojima se radi moraju biti iznimno precizni jer proizvodnja montažnih betonskih elemenata zahtijeva visoku razinu točnosti. “Da bismo mogli lijevati betonske dijelove, moramo za to izraditi takozvanu paletu kalupa. Ovo je u osnovi osnovna ploča na koju se postavljaju bočne oplate za izradu kalupa za postupak lijevanja, ”objašnjava Pierre Winkler, voditelj proizvodnje u EBAWE -u. Spomenute palete za kalupe obično se izrađuju od posebnog lima debljine 8 mm, koji u nekim slučajevima ima dimenzije do 18 metara u duljini i 4,80 metara u širini, ovisno o tome koliko bi gotov betonski dio trebao biti velik.

U MicroStep-u su se navedene potrebe korisnika ozbiljno shvaćale od početka. “U prošlosti smo već koristili sustav termičkog rezanja za proizvodnju svih različitih kalupa. Međutim, produktivnost starog stroja posljednjih je godina dosegla svoje granice ”, kaže Winkler. Stoga je EBAWE počeo tražiti novu, bržu i učinkovitiju alternativu za proizvodnju paleta za kalupe. “Nismo bili sigurni možemo li pronaći odgovarajućeg partnera koji može ispuniti naše zahtjeve i implementirati ga onako kako mi to zamišljamo.”, rekao je Winkler. Na kraju, nakon opsežnog internetskog istraživanja i višestrukih posjeta izložbi, izbor je pao na MicroStep. “Od početka smo imali osjećaj da su naše potrebe ozbiljno shvaćene i da su uvaženi i naši posebni zahtjevi.”

Brzina bušenja značajno se povećala u odnosu na stari sustav. EBAWE se odlučio za rješenje koje može obraditi nekoliko zadataka odjednom. Radno područje je 50.000 mm x 5.500 mm i ima dva portala, što omogućuje utovar, istovar i obradu nekoliko komponenti istovremeno. Prvi portal je isporučila tvrtka specijalizirana za otopine za mljevenje. U prvom koraku procesa osigurava se glatko brušenje površine kalupne palete – budući da je za izložene dijelove betonskog lijeva važno imati ujednačenu površinsku strukturu. Nakon toga, drugi portal – MicroStep – označava obrađeni dio plazmom, označavajući mjesta na koja bi bočna oplata trebala biti zavarena. Isti portal može također izbušiti rupe s navojima, što je još jedna mogućnost za pričvršćivanje elemenata oplate. “Brzina bušenja značajno se povećala u usporedbi sa starim sustavom, a činjenica da smo sada u mogućnosti točiti na istom stroju je još jedna velika prednost”, kaže Winkler. Automatski uređaj za bušenje snage 26,8 kW omogućuje visoko precizno bušenje promjera do 40 mm, upuštanje i urezivanje do M33.

Zadovoljan kupac: “Cijeli proces s MicroStepom prošao je jako dobro.” Na kraju, dijelovi su  izrezani plazmom. Posebno kod velikih paleta kalupa koje mogu imati duljinu ruba od 10 metara i više iznimno je važno da odstupanja od zadane nulte točke ne prelaze maksimalno ± 0,5 mm po cijeloj duljini. A to je postignuto zahvaljujući inovativnim rješenjima tvrtke MicroStep. Ovim novim sustavom EBAWE je udvostručio svoju produktivnost u proizvodnji paleta za kalupe. “Sve je funkcioniralo od početka i suradnja s MicroStepom tekla je vrlo glatko”, kaže Pierre Winkler. “Stroj radi točno ono što treba.”

EBAWE ima više od 60 godina iskustva u projektiranju, razvoju, proizvodnji i instaliranju proizvodnih sustava za različite betonske elemente. Tvrtka iz Eilenburga (Njemačka) nudi prilagođena rješenja za proizvodnju montažnih betonskih dijelova.