+385 (0)40 390 167 mail@servus.hr

Pulsno zavarivanje

Kod impulsnog zavarivanja postoje dvije vrste struje koje se koriste u intervalima (visoka i bazna), kako bi se izbjeglo formiranje kapljica kroz „Pinch Effect“. Prijenos taline u elektroničnom luku regulira sa frekvencijom i promjenom žice. Dobro podešena frekvencija osigurava stabilan i miran električni luk, a samim time i minimalno rasprskavanje materijala. Pulsno zavarivanje osigurava vrlo kvalitetne zavarene spojeve, neovisno o pokretima ruke zavarivača i obliku predmeta.

Pulsno zavarivanje također rješava problem prskanja taline i teškoća zadržavanja standardnih parametara luka. Metoda pulsnog zavarivanja osigurava prekrivanje na osnovnom zavarivačkom spoju dodatnih strujnih impulsa, čija učestalost može doseći i desetak herca.

Danas se tehnologija dvostrukog impulsa razvija u uvjetima modulacije. To omogućuje promjenu kutova nagiba toplinskog učinka, oblika i zabata. Za operatera to znači povećanje funkcionalnosti procesa u smislu sposobnosti upravljanja za prijenos metala malim padom. Drugim riječima, impulsno zavarivanje ne umanjuje isti učinak raspršivanja taline s povećanjem troškova praha elektrode, već daje više sredstava za njegovu regulaciju. Ako govorimo o razlikama u odnosu na konvencionalno poluautomatsko zavarivanje, tehnika pulsnog luka također eliminira potrebu za skidanjem radnog dijela, karakterizira ga smanjenje gorenja metala, a daje i više prostora za usmjeravanje struje. I sve se to postiže u istim temperaturnim režimima.

Serija inverterskih Welbee uređaja omogućava brojne prednosti u odabiru optimalih mogućnosti ovisno o odabranoj krivulji i vrsti materijala koji se zavaruju:

  • može se uspostaviti električni luk koji će uzrokovati manje prskanja u rasponu od niskih do visokih električnih struja
  • može se uspostaviti dobro zavarivanje za površinski obrađene čelične materijale uključujući pocinčane limove
  • može se povećati količina rastopljene žice i jednostavno postići željenu širinu zavara čak i kod zavarivanja velikom brzinom