+385 (0)40 390 167 mail@servus.hr
Select Page

Prskotine kod zavarivanja te kako ih spriječiti

Što su prskotine kod zavarivanja?

Vrlo česta pojava kod plinskog elektrolučnog zavarivanja (GMAW) je stvaranje prskotina. To su ustvari kapljice rastaljenog metala koje nastaju na ili u blizini zavarivačkog luka. Prskotine se kod zavarivanja smatraju smetnjom i kritičnim faktorom koji treba uzeti u obzir pri razvoju aplikacije.

Zašto su prskotine problematične?

Prskotine uzrokuju brojne probleme, a najčešći od njih su:

 1. Prskotine se lijepe za materijal ili alat s kojim se radi
 2. Mogu opeći kožu ili zaštitno odijelo zavarivača
 3. Gubljenje zavarivačkog materijala
 4. Gubljenje vremena na čišćenje prskotina

Većina proizvođača nastoji smanjiti količinu prskotina, ako ne i ukloniti ih u potpunosti. Da bi se taj problem riješio – trebate znati točno zbog čega se događa.

Zašto dolazi do prskanja kod zavarivanja?

Prskanje je uzrokovano zbog nekoliko čimbenika. Glavni faktor je smetnja istopljenoj zavarivačkoj kupki tijekom prijenosa žice u zavareni spoj. Obično je to uzrokovano odnosom između jačine i napona struje zavarivanja. Kada je napon zavarivanja prenizak ili je jačina previsoka za određenu kombinaciju žice i plina. U toj situaciji, luk je prehladan da bi žica i otopina ostali rastopljeni i uzrokuje prskanje. To se događa na visokim i niskim rasponima struje. Kao rezultat odabira plina  prskanje se može nastaviti. U GMAW-u upotreba CO2 povećava energiju luka i vrlo je isplativa, ali stvara više prskotina, dok se argon koristi za protutežu prskanja nastalog CO2.

Što još uzrokuje prskotine?

Drugi razlozi zbog kojih nastaju prskotine kod zavarivanja:

 1. U procesu kratkog luka, kapljica zavara dolazi u kontakt s zavarivačkom kupkom i raspršuje osnovni materijal prije fuzije
 2. Kada dođe do fuzije nakon kratkog spoja i zavarivanje se zagrije zbog velikog povećanja struje. To je problem prevelike jačine struje za određenu žicu za zavarivanje. Većina zavarivača to također naziva „eksplozijom luka“ ili pucanje koje uzrokuje prskanje.
 3. Sila odbijanja luka uzrokuje odvajanje i raspršivanje kapljica zavara.
 4. Do prskanja dolazi kada kapljica zavara padne u zavarivačku kupku što je vrlo uobičajeno u mješovitom načinu prijenosa.
 5. Kada na kapljicu zavara djeluje sila magnetskog odbijanja kratkog spoja u zavarivačkoj kupki.

Većina tih čimbenika može se kontrolirati ili ograničiti različitim tehnikama. Nedavno istraživanje koje je provela Daihen korporacija dovelo nas je do novih tehnoloških dostignuća koja su uvelike poboljšala obuzdavanje razine prskanja zavarivanjem.

Koji čimbenici utječu na prskanje prilikom zavarivanja?

Osim navedenog, postoji niz drugih čimbenika koji mogu pogoršati stvaranje prskanja. Neki od ovih uvjeta odnose se na potrošni materijal, neki su povezani s gorionicima, a drugi su odraz proizvodnog okruženja:

 1. Žica za zavarivanje loše kvalitete
 2. Pogrešna mješavina plinova za zavarivanje
 3. Loši uvjeti površine za zavarivanje (masni ili obojeni dijelovi, hrđa itd.)
 4. Gorionik pod pogrešnim kutom
 5. Duljina izvlačenja žice
 6. Mjesto uzemljenja
 7. Vjetar / gubitak zaštitnog plina
 8. Vlaga u zraku

Obično kombinacije ovih faktora uzrokuju neravnotežu u jačini  i naponu zavarivanja. Na primjer, ulje na dijelovima koji se zavaruju može uzrokovati da izvor napajanja za zavarivanje prima nedosljedne povratne informacije i rezultira prekomjernom ili premalom kompenzacijom napajanja.

Kako bi poboljšali kvalitetu i konstantu parametara zavarivanja OTC Daihen proizvodi serije WELBEE opremljeni jedinstvenim LSI procesorom za upravljanje. Ovo originalno rješenje iz nanotehnologije razvijeno je i zaštićeno od strane OTC-a. Procesor je razvijen na temelju 64-bitne nanotehnologije i osigurava višestruke prednosti u ručnom i robotskom zavarivanju. Funkcionira na način da Welbee regulira električne impulse koristeći povratnu vezu preko koje dobiva informacije o veličinama napona i jačini struje u samo 20 nanosekundi. Ta prednost omogućava zavarivaču visoku stabilnost zavarivačkog luka bez obzira na odmicanje gorionika od materijala za zavarivanje što na kraju rezultira precizno oblikovanim i kvalitetnim zavarima. Dodatno je moguć nadzor parametara zavarivanja putem USB-a, LAN-a i WLANA. Korištenjem LSI Welbee tehnologije upravljanje procesom zavarivanja je uvelike poboljšano, a veza s nadzornom opremom tehnologa je jednostavnija i bolja.