+385 (0)40 390 167 mail@servus.hr

ABP – naknadni postupak rezanje kosina

Roboti se smatraju nezamjenjivima kad je u pitanju priprema zavarivanja i rezanja kosina na već izrezanim komadima. MicroStep je donio alternativu na tržište koja je ozbiljno uzdrmala poziciju robota. Ova inovativna tehnologija se zove ABP – naknadni postupak rezanja kosina, te omogućava vrlo precizno naknadno rezanje na CNC rezačima. Naknadna priprema zavara je standardni postupak kod izrezanih dijelova u mnogim područjima metaloprerađivačke industrije. Proizvođači strojeva i materijala za elektrane, turbine, pumpe, rudarske opreme i drugi često rade s vrlo debljinom čelika. Na njegovim dijelovima ne mogu odmah odrezati kosine – bilo zbog tehnoloških ograničenja ili zbog značajnog otpada materijala.

Alternativa uobičajenim procesima:

U slučaju materijala velikih debljina, priprema za rezanje kosina vrši se u dva stupnja. Prvo se željena kontura reže na uobičajenom stroju za rezanje s ravnim alatom (npr. plazmom ili autogenim postupkom). Zatim se izrezani dio izvadi i premjestiti na drugo radno mjesto, gdje će robot odrezati kosinu na konturi u pripremi za naknadni postupak zavarivanja.

“Inicijalno pitanje koje smo si postavili bilo je zašto biste uopće trebali robot za naknadnu pripremu “, objašnjava Alexander Varga, šef razvoja i suosnivač MicroStepa. “Naši strojevi za rezanje u  mogućnosti su za postizanje vrlo preciznih izreza kosina. “

Na temelju MicroStepovih dugogodišnjih iskustava sa rezanjem kosina i kontrolom procesa, tvrtka je razvila tehnologiju koja uključuje lasersko skeniranje dijelova zajedno sa softverskim alatima koji omogućuju programiranje dodatnih kosina na dijelovima. To je proces ABP – Additional Beveling Process ili naknadni postupak rezanja kosina. ABP dokazuje da je superiorniji standardnom  dvostupanjskom procesu u smislu učinkovitosti kao i kvalitetom, a iznosi samo manji dio investicijskog  troška koji bi bio potreban za robotizaciju radne stanice.

Kako bi se na MicroStepovom stroju mogla koristiti dodatna funkcija rezanja kosina, stroj mora biti opremljen MicroStepovim rotatorom – CNC rezačem za rezanje kosina  i dodatnim skenerom.

Skener može biti pričvršćen na rotator ili montiran kao zasebna alatna stanica – ovisno o konfiguraciji konkretnog stroja i odabrane aplikacije. Postupak se zatim odvija na sljedeći način: Prvo, 2D crtež prethodno rezanog dijela uvozi se u MicroStep-ov CAM softver AsperWin®. Operater stroja definira potreban nagib u AsperWinovom korisničkom sučelju.

Sistem tada stvara program rezanja dodatne kosine. Za pronalaženje točnog položaja dijela na stolu za rezanje, stroj koristi skener ABP. Tijekom postupka skeniranja, stvarna kontura dijela se uspoređuje s njegovim idealnim oblikom s crteža i ako se otkriju razlike (stvarni dio gotovo nikada nije potpuno točan), sistem će poravnati program rezanja sa pravim oblikom kako bi se postigao najtočniji mogući rezultat rezanja. Nakon verificiranja početne točke, započinje proces rezanja. Sistem može odrezati  V, Y, X i K kosine (pri čemu se za K i X kosine dio treba okrenuti i skenirati opet nakon završetka prvog kruga rezanja).

Tehnologija omogućava skeniranje i obradu dijelova izrezanih s potpuno različitim tehnologijama – na primjer, debeli dijelovi izrezani autogeno mogu se naknadno obraditi plazmom ili dijelovi koji su prethodno izrezani plazmom mogu se izrezati ABP s fiber laserom. Zahvaljujući MicroStepovom jedinstvenom konceptu CNC rezača kosina i njegova jednostavnost korištenja pomoću patentirane ACTG® tehnologije, ABP postupak je brz, pouzdan i lako primjenjiv na sve tehnologije rezanja – plazma, laser, autogeno kao i vodeni mlaz.

Novi postupak pruža značajne prednosti:

 U usporedbi s dodatnom obradom prethodno izrezanih dijelova pomoću  robota, ABP tehnologija nudi nekoliko jasnih prednosti: cjelovit proces (2D rezanje i dodatno rezanje kosina) može se obaviti sa istim strojem – ovime se štedi prostor u proizvodnji i prije svega, vrijeme koje je inače potrošeno na manipulaciju s dijelovima. Također, trošak dodavanja laserskog skenera na  MicroStepov CNC rezač je znatno niži od troška ulaganja u zasebno  robotsko radno mjesto. Rezultati rezanja koji se mogu postići na portalnom stroju precizniji su, općenito zbog veće krutosti CNC rezača.

ABP se sa plazmom može koristiti za obradu čelika,  nehrđajućeg čelika i aluminija.. Na primjer, nehrđajući čelik širok 15 mm sa slike iznad je obrađen sa 130 A plazma procesom rezanja.

“Otpad se lako uklanja. Tehnologija pruža impresivne rezultate. Štedi materijal, osobito u obradi nehrđajućeg čelika,” veli Alexander Varga, šef razvoja MicroStep-a. “Za veće debljine, velika ušteda materijala postignuta je zahvaljujući ABP-u.“

ABP skener koji određuje točan položaj dijela postavljenog na slučajnom mjestu na stolu za rezanje.

Tijekom postupka skeniranja stvarna se kontura  dijela uspoređuje s njegovim idealnim oblikom.

Rotatorom MicroStep, V-, Y- i (pod određenim uvjetima) također se mogu napraviti X- i K-rezovi na predrezačima.

Zahvaljujući visokoj krutosti CNC rezača, rezultati rezanja su finiji i precizniji nego kod robota.

Blizi prikaz reza sa dodanim kosinama.