+385 (0)40 390 167 mail@servus.hr

Najčešće pogreške u radu s robotom za zavarivanje

Programirate robot satima i u početku on radi savršeno, ali čim naiđe na krivinu sve se poremeti i ništa nije kako treba?- Što se dogodilo? Industrijski robot je sinkroniziran, komponenta je pričvršćena ali spoj zavarivanja je i dalje pogrešan – u čemu je greška? Prvog dana su deseci komponenata savršeno zavareni, a sljedeći dan zavareni spoj je pomaknut – kako se to moglo dogoditi?

Koliko je zavarivanje robotom učinkovito, toliko je i teško bez obzira na postupak zavarivanja koji se koristi u industriji. Kod takve vrste zavarivanja, od početka se mora obraćati pažnja na sve kako vaša tvrtka ne bi gubila dragocjeno vrijeme što u konačnici utječe na kvalitetu, količinu proizvodnje i troškove. Zavarivanje s robotom iziskuje znanje i iskustvo, ali jednako je važan i vaš interes. Vaš je interes dio pronalaska rješenja za probleme i izazove te za maksimalno iskorištavanje potencijala robota u zavarivanju. U nastavku pročitajte 5 najčešćih pogrešaka prilikom zavarivanja robotom i savjete kako ih spriječiti/ispraviti.

  1. Alatna središnja točka (TCP) nije pravilno postavljena

            Nepravilno postavljena alatna središnja točka? Teško je zamisliti da je to moguće, ali u industriji zapravo postoje korisnici koji ne posvećuju pažnju TCP-u u programiranju svog robota za zavarivanje. Zbog toga su neugodno iznenađeni kada nakon dobro zavarenih ravnih spojeva naiđu na loše zavarene zavoje i kružnice. Postavljanje središnje točke alata dio je sinkronizacije robota i jedan je od osnovnih zahtjeva za pravilno zavarivanje svih spojeva. TCP se postavlja na vrh ili točku. Odatle su barem tri osi (X, Y i Z) kalibrirane s razine. Kod promjene položaja gorionika u tim osima, TCP mora uvijek ostati isti. TCP je precizniji ukoliko se za kalibraciju koristi osam ili više točaka (koristi se različiti broj kalibracijskih točaka ovisno o vrsti robota). Robot za zavarivanje uvijek zadržava navedenu postavku, čak i ako se radna površina nagne u stanu. Stoga, ako upravljačka jedinica izračunava TCP za ravninu ili nagib u pozadini, nastaju problemi kod zavarivanje kružnica, pod uvjetom da obradak nema veliku toleranciju komponenata.

  1. Na robotu nema zaštite od sudara

Može se dogoditi da robot za zavarivanje doživi sudar pri brzom kretanju te da se zahvati glava gorionika što znači da se može deformirati. Ako je prednji dio gorionika tada npr. 10 mm u stranu, svi zavareni spojevi su također pomaknuti za 10 mm ako se oštećenja ne primijete odmah. Zato bi svaki robot trebao imati zaštitu od sudara, tj. isključivanje u slučaju kolizije. Gorionik za zavarivanje je zaštićen uslijed kolizije, a gorionik se vraća na izvorni TCP zahvaljujući svojoj mogućnosti resetiranja. Na taj način je zaštićena kompletna oprema za zavarivanje. Bez navedene zaštite od sudara koja se nalazi između robotske ruke i gorionika, više puta ćete morati ispravljati deformirani gorionik i kalibrirati ga na robot, što znači i resetirati TCP. Ponovno postavljanje iziskuje puno vremena jer postoji 10, 50 ili 100 programa postavljenih za ovu jedinu središnju točku alata. U najgorem slučaju to znači postavljati i koristiti novi gorionik. Stoga je točnost ponavljanja jako veliki problem kod zavarivanja robotom. Prednosti automatskog isključivanja u slučaju sudara definitivno se isplati.

  1. Stezni uređaj ili obradak su neispravni

Za svaku komponentu i postupak, stezni uređaj mora biti toliko precizan da se dijelovi koji se zavaruju uvijek postave točno onako kako je robot programiran. To može dovesti do neispravnih zavara ako je stezni uređaj neispravan ili ne pruža neki oblik tolerancije. Sinkronizirani robot može pravilno zavarivati ​​samo kad uređaj za stezanje radi, komponente koje se zavaruju nemaju prevelike tolerancije i TCP odgovara sa svim svojim mjerenjima. Ako postoje odstupanja u nečem od navedenog, javljaju se greške kod zavarivanja. Optički senzor za praćenje zavarenih spojeva koji otkriva njihov tijek, ispravlja ove tolerancije ili promjene komponenata izravno tijekom postupka zavarivanja. To je velika prednost jer smanjuje broj neispravnih dijelova što znači brži povrat ulaganja. Takva se kupnja definitivno isplati ako želite proizvesti što manje otpadaka. Postoji i mogućnost praćenja zavarenog spoja senzorom luka. Prednost je ispravljanje kretanja nadzorom napona elektroluka (ili struje), a nedostatak gibanje njihala.

  1. Glava gorionika mijenja se bez obraćanja pažnje

I najčvršći gorionik za zavarivanje se jednom mora zamijeniti. Kod mijenjanja glave gorionika postoji mogućnost da ona ne odgovara 100%, tako da se prije korištenja glava obavezno mora provjeriti. Sustav za izmjenu gorionika s nekoliko glava gorionika u rotirajućoj kazeti vrlo je koristan za zavarivanje s robotom. Prednost sustava za izmjenu gorionika: sve glave gorionika poravnate su prije umetanja u sustav zamjene kako bi se osiguralo da svaka točno odgovara. Ako je, na primjer, kontaktni vrh istrošen, robot automatski uzima sljedeću glavu gorionika iz sustava za izmjenu i može izravno nastaviti zavarivanje. Upotrebljene glave gorionika mogu se ukloniti, očistiti, opremiti novim dijelovima za korištenje i umetnuti u sustav izmjene. Sustav izmjene skraćuje vrijeme zastoja robotskog sustava na minimum i uvijek osigurava odgovarajuću opskrbu glavama gorionika. Međutim, nemaju svi sustav izmjene glava. Ako želite ručno zamijeniti glavu gorionika u svojoj ćeliji za zavarivanje, morate biti apsolutno sigurni da nova glava ima isti kut i duljinu kao i prethodna. Samo tada može biti zagarantiran točan TCP.

  1. Nema obučenog stručnjaka za zavarivanje robotom

Svatko tko se profesionalno bavi zavarivanjem s robotom u proizvodnji mora biti obučeni stručnjak – to zvuči kao idealna situacija, ali u realnosti to nije uvijek tako. Samo oni koji se vole baviti robotikom i vole svoj posao mogu razmišljati izvan okvira. Stoga nije dovoljno poslati zavarivača na tečaj robotike i zatim mu dodijeliti programiranje robota nekoliko mjeseci kasnije. Nakon toliko vremena postoji rizik da više neće pamtiti osnovne stvari poput TCP-a i sinkronizacije svih bitnih komponenata. Iz tog razloga je poželjno koristiti napredne programe obuka i tečajeva koje nude lokalni proizvođači robota ili organizacije za zavarivanje i zaposlenicima omogućiti prisustvovanje na istima. Stečeno znanje može se odmah primijeniti u praksi i tako uštediti vrijeme pri radu s robotom za zavarivanje.

Neke greške se jednostavno moraju učiniti kako bi kasnije naučiti što i kako raditi odnosno izbjegavati. Svatko tko je ikada programirao robot za zavarivanje zna ponešto o tome.

Kod nas u Servusu opremljeni smo stručnim kadrom i znanjem u robotici kao i tehnologiji zavarivanja. Tako da možemo odgovoriti na postavljene izazove i usmjeriti vaše djelatnike u bolji rad s zavarivačkim robotom.