+385 (0)40 390 167 mail@servus.hr

Kako pravilno zavarivati s gorionicima sa odsisom?

Kod zavarivanja metala postoji niz nuspojava koje uzrokuju zakonski propisane vrijednosti MAK-a (maksimalna koncentracija na radnom mjestu i uzdižu se iznad njih. Zbog otrovnih sastojaka i sastojaka koji uzrokuju bolesti, predstavljaju zdravstveni rizik za osoblje u području obrade. Zbog toga su tvrtke u industriji zavarivanja obavezne osigurati učinkovito filtriranje i ventilaciju zraka. Štetni plinovi ne utječu loše samo na zavarivača, već i na sve ostale osobe u hali koje su izložene isparavanjima. Uz velik broj stacionarnih sustava za odsis dima, odsis dima integriran s gorionicima (gorionici s odsisom dima) jedna je od najučinkovitijih i mobilnih metoda koja se može koristiti. Ručno zavarivanje gorionicima sa odsisom dima je veliki izazov.

Kako pravilno zavarivati s gorionicima za odsis dima i na što obratiti pažnju?

Prvo i osnovno, dodatni rad na instalacijama (uređaj za odsis i odsisna cijev) znači da uređaj i odsisna cijev (valovita cijev) moraju biti na sigurnom mjestu. Treba izbjegavati petlje i stezanja, jer one mogu primjetno smanjiti učinkovitost ekstrakcije. Sastavili smo tri praktična savjeta za upotrebu u svrhu boljeg odsisa dima, kvalitetu zavara i rukovanje gorionikom:

1. Odaberite pravi gorionik s odsisom

 Neovisno o tome radite li već dugo s gorionicima s odsisom dima ili samo razmišljate o prelasku na odsisne gorionike, prvo si postavite ovo pitanje: Je li pristup komponenti zajamčen mojim gorionikom? Postoji više vrsta gorionika s odsisom dima u verzijama s zračnim ili vodenim hlađenjem i različitim opsezima ampera. Prvo potražite gorionik koji odgovara vašim zahtjevima standardnog gorionika u radionici za zadatke zavarivanja. Zbog načina rada gorionika s odsisom dima, gorionik obično ima veći promjer, deblji je na grlu gorionika zbog integrirane usisne cijevi i dodatna sapnica za odsis je pričvršćena na sapnicu za plin. Sve je to potrebno za uklanjanje štetnih plinova zavarivanja tijekom rada. S određenom konstrukcijom komponenata, pristupačnost i zavarivanje mogu biti otežani. Rješenje ovog problema su upravo gorionici sa odsisom dima i različitim izvedbama odsisa, kao što je konstrukcija sapnice za odsis.

                                                                                             

Slike. 1. standardna sapnica za odsis  2. bolja dostupnost i smanjena ekstrakcija dima zbog veće udaljenosti od mjesta nastanka dima 3. bolja izvedba ekstrakcije zbog manje udaljenosti mlaznice do mjesta nastanka isparivanja te bolja dostupnost komponenta zbog tanke sapnice za plin

 

Osnovno pravilo je: uvijek koristite ono što najbolje odgovara određenom zadatku zavarivanja!

Na primjer, možete se prebaciti na verziju s navojnom sapnicom za plin, koja zahvaljujući tankom obliku osigurava bolju dostupnost komponente. Međutim, ta opcija smanjuje snagu ekstrakcije. Ako je potrebna velika snaga za odsis štetnih plinova, možete koristiti gorionike s posebno snažnom ekstrakcijom poput gorionika sa odsisom dima RAB GRIP HE 2. Ima posebnu konstrukciju sapnice za odsis i veće promjere cijevi za odsis, koje pouzdano otklanjanju štetne dimove prilikom zavarivanja i osiguravaju dobar pristup komponenti u prednjem dijelu. Najbolje je testirati gorionik izravno na mjestu rada kako biste donijeli najbolju odluku. Gorionik bi morao osiguravati dobru dostupnost, visoke performanse odsisa dima i kvalitetne zavare.

2. Provjerite položaj gorionika za zavarivanje i dijela na kojem radite za učinkovit odsis.

Zavarivanje se ne odvija uvijek u optimalnom položaju. Vrlo često se dogodi da je zavarivač u nezgodnom položaju, primjerice ako mora zavarivati iznad glave što je fizički izuzetno zahtjevno. U takvim se situacijama stvara problem s odsisom jer je se dim uvijek podiže prema gore tijekom zavarivanja, u suptornom smjeru od ventilatora. To se događa zato što zavarivanje stvara toplinu, a topao se zrak diže. Ako želite zavarivati kvalitetno i na ispravan način, gorionik uvijek držite u blizinu dima, odnosno u zraku koji se diže. Najbolji položaj zavarivanja za odsis dima je ravni (PA) položaja jer se gorionik kreće niz zavar i tako prolazi točno kroz dim. Na taj način možete uhvatiti 95% štetnih dimova. Rezultati su jednako dobri u neutralnom položaju koji se lagano povlači u PA položaj. Ovisno o položaju zavarivanja, štetni dimovi se također mogu povući izravno od gorionika i može se uhvatiti samo dio njih. Zato težite da položaj gorionika bude onaj u kojem je sapnica za odsis usmjerena u prema dimu (gore), koliko je to moguće.

Slika prikazuje utjecaj zavarivanja iz različitih kutova i odsis dima:

3. Provjerite i regulirajte optimalnu snagu odsisa na gorioniku.

 

Tijekom zavarivanja zaštitni plin koristi se za istiskivanje atmosferskog zraka i na taj način štiti zavar od oksidacije kisikom i drugim plinovima u okolnom zraku. Zaštita od zaštitnog plina postavlja se oko postupka zavarivanja i mora ostati na mjestu dok se ne odstrane svi štetni dimovi. Odsis zaštitnog plina može prouzročiti pore ili oksidaciju na zavarima – a to je obično problem nekvalitete. Stoga većina odsisa dima za zavarivanje često nisu učinkovite, jer kvaliteta zavara mora biti zajamčena u svakom trenutku. Ako se štetni dimovi u potpunosti uklone, ali se također izvuče velik dio zaštitnog plina, zavari mogu oksidirati i pocrniti te nastaju pore. Stoga je važno provjeriti i regulirati snagu odsisa na samom gorioniku. Ako na zaštitu od zaštitnog plina utječe odsis dima tijekom zavarivanja, smanjite negativni tlak regulatorom na gorioniku za zavarivanje i / ili na uređaju za odsis. Mnogi gorionici sa odsisom dima imaju modul u ručki nazvan „klizač za dovod zraka“ koji se može koristiti za regulaciju brzine odvođenja smanjenjem negativnog tlaka. Osim toga, postoje i uređaji za odsis kod kojih se snaga odsisa može mijenjati izravno na uređaju. Međutim, brza reakcija regulacijom dovodnog zraka na gorioniku sa odsisom najbolja je i najfleksibilnija metoda!

                                                           

Cilj je uvijek dobra mješavina učinkovitog odsisa dima – a time i zaštite zavarivača od oštećenja njegovog zdravlja – i istovremeno dobrih rezultata zavarivanja. Opet, ako rezultati zavarivanja nisu dobri, treba provjeriti i ostale savjete za primjenu te, ako je potrebno, izmijeniti drugu sapnicu za plin ili drugu vrstu gorionika gdje se ekstrakcija nalazi više, a time ima manje utjecaj na luk jer je proces vidljiviji.