+385 (0)40 390 167 mail@servus.hr

11 najčešćih pitanja i odgovora o odsisu dima

Što se tiče odsisa dima tijekom zavarivanja, često se javlja nekoliko pitanja. To su pitanja vezana za performanse, težini ili rukovanju s gorionicima sa odsisom dima, ali i o vijeku trajanja zavarivačkog filtera za dim u uređajima za odsis. Pitanja su također o pravilnoj kontroli protoka volumena. Budući da su plinovi koji nastaju tijekom zavarivanja otrovni i odsis istih bi trebao biti obavezan zbog zaštite zaposlenika, ovdje su odgovori na najčešće postavljena pitanja o odsisu dimova za zavarivanje koji uklanjaju uobičajene predrasude i nedoumice kako biste mogli pronaći savršeno rješenje za vas i vaše zavarivače.

1. Jesu li izvedbe zavarivanja gorionika sa odsisom slabije od običnih?

Korištenje gorionika s odsisom dima nije uopće povezano s slabijim izvedbama. Dakle, ne žrtvuju se performanse za sigurnost i bolju zaštitu zdravlja. Današnji gorionici s odsisom rade usporedno s uobičajenim gorionicima za zavarivanje u rasponu od 200 – 500 A, u gotovo svim mogućim situacijama koje obavlja standardni MIG/MAG gorionik. Funkcionalni opseg gorionika je također identičan.

2. Mogu li spojiti gorionik s odsisom dima na svoj uređaj za zavarivanje?

Gorionici sa odsisom dima se uglavnom mogu bez problema konfigurirati za industrijske aparate za zavarivanje. Ako aparat za zavarivanje nema euro središnji priključak, spajanje s adapterima ili odgovarajućim paketima cijevi s drugim priključcima izvora napajanja nije problem. Uz aparat za zavarivanje, na sustav za odsis mora biti spojen i gorionik sa odsisom. Postoje i prikladne spojne cijevi ili dijelovi adaptera za različite promjere cijevi.

3. Jesu li vanjske cijevi gorionika za odsis osjetljive na vatru i koliko dugo traju?

Usisno cijevo gorionika za odsis dima izrađeno je od posebnog materijala koji odlično podnosi UV zrake i toplinu. Kao i kod svih komponenti paketa cijevi, vanjsko cijevi gorionika za isparavanje također se mora povremeno mijenjati, ovisno o uvjetima uporabe. Međutim, paketi cijevi uključujući i vanjsku cijev su robusni i postižu dug vijek trajanja ako se pravilno koriste. Dostupne su i dodatne navlake (npr. od kože) za zaštitu vanjske cijevi.

4. Je li zaštitni plin također zahvaćen gorionicima za odsis dima?

Ovo se pitanje vrlo često postavlja kada se radi o gorionicima za odsis dima. Pod određenim uvjetima, nepravilno rukovanje može dovesti do zarobljavanja zaštitnog plina. Tada zrak doseže zavareni spoj, što može dovesti do stvaranja pora i naknadnih popravka zavara. Međutim, ako slijedite nekoliko jednostavnih pravila, osigurano je i uklanjanje zavarivačkog dima i optimalna pokrivnost zaštitnim plinom. Ako je ekstrakcija prejaka ili preblizu postupku zavarivanja, pri kraju mlaznice zaštitnog plina nastat će turbulencije. Pri odsisu dima potrebno je paziti da protok zraka, koji je namijenjen samo hvatanju štetnih isparenja, ne dospije u zonu zaštitnog plina. Mnogi gorionici za odsis imaju klizač u ručki za regulaciju količine vanjskog zraka i na taj način prilagođavaju snagu odsisa. Osim toga, na jedinici za odsis mogu se postaviti precizne postavke.

5. Jesu li gorionici za odsis teži od običnih gorionika?

Ako pogledate prve gorionike s odsisom, to je tada definitivno bio slučaj. Težina dodatnih komponenti koje su morale biti u gorionicima s odsis učinila ih je težima, nepraktičnima i glomaznijima u usporedbi sa standardnim gorionicima. U međuvremenu se mnogo toga promijenilo, a razvoj gorionika za odsis dima stavio je veliki naglasak na smanjenje težine, bolju pristupačnost, kao i na ergonomiju gorionika za zavarivanje. Kao rezultat, moderni gorionici s odsisom jako su prilagođeni i praktični. Neki gorionici, uključujući i Abicor Binzel, su čak lakši od običnih gorionika koji nemaju funkciju za odsis dima.

6. Je li zavarivanje gorionicima s odsisom fizički zahtjevnije iako je zdravije?

To ovisi o raznim čimbenicima: koji je gorionik za zavarivanje korišten prije, u kojem položaju zavarujete i koliko se koristi gorionik za odsis dima. Ako se koristi teški i glomazni gorionik za odsis dima to može utjecati na izdržljivost zavarivača. No i ovdje pojedinačna izloženost gorioniku s odsisom ovisi o tome koji je gorionik za zavarivanje ranije korišten i koliko je težak. Budući da sada na tržištu postoje gorionici za odsis dima koji su slični MIG/MAG gorionicima u smislu rukovanja, težine ili su čak i lakši, ne dolazi nužno do fizički zahtjevnijeg posla. Težina posla također ovisi o položaju u kojem se zavaruje. Okomiti položaju su naporniji od vodoravnih. U tom slučaju, upotreba gorionika za odsis dima može biti fizički zahtjevnija i ovisno o položaju zavarivanja, također može negativno utjecati na učinkovitost odsisa. Isprobajte koji gorionik za odsis dima najviše odgovara okolnostima u kojima radite i uvjerite se u razliku. Ovdje su na raspolaganju i gorionici za zavarivanje s kuglastim zglobom na spoju paketa cijevi i paketa cijevi koje imaju manju težinu i slični su onima kod MIG/MAG zavarivača bez odsisa. Zaštita zavarivača odsisom štetnih plinova ne mora nužno značiti i naporniji fizički rad.

7. Postoje li razlike u istrošenim dijelovima gorionika za odsis dima?

S gorionicima za odsis dima, sapnica za odsis je jedini dodatni potrošni dio. Struktura inače odgovara strukturi uobičajenog MIG/MAG gorionika: plinski difuzor, držač sapnice, kontaktna sapnica i plinska sapnica, i razlika nema.

8. Jesu li svi dodatni metali prikladni za odsis dima?

U suštini: da, gorionici za odsis dima prikladni su za svaku žicu – bez obzira je li to žica s punjenjem, metalna žica ili puna žica kao materijal za punjenje. Međutim, ovisno o žici koja se koristi, može dovesti do povećanja para kod zavarivanja. Kod zavarivanja metalnom jezgrom i elektrodama od pune žice obično se koriste veće struje i stvaraju se toplije plinske smjese. Zbog toga se zavarivački dim širi brže i položaj zavarivanja postaje teži za odsis dima. Čest nesporazum kada je u pitanju odsis dima je metalna žica. Rasprostranjeno je uvjerenje da zavarivanje žice od metalne jezgre s čistom mješavinom plin, poput CO2, oslobađa čisti dim koji ne zahtijeva odsis. Budući da otrovne čestice i dalje zagađuju vanjski zrak kad se osnovni metal rastopi, zavarivači i svi drugi zaposlenici u blizini udišu te otrovne čestice bez odsisnog sustava. Prilikom zavarivanja punjene žice stvara se jasno vidljiv, gust dim. Osim toga, oslobađaju se mnoge čestice koje treba uhvatiti izravno tamo gdje nastaju. Odsis kod izvora jako je pojednostavljen, budući da se punjena žica općenito koristi za zavarivanje s malim strujama.

9. Koliko dugo traje filter za zavarivanje sa sustavom za ekstrakciju?

Teško je predvidjeti. U sustavima s automatskim mehanizmom za čišćenje filteri obično traju između 6 i 12 mjeseci. U sustavima bez automatizacije čišćenja postoji mnogo čimbenika koji utječu na vijek trajanja filtra za zavarivanje: veličina samog filtra, upotrijebljeni dodatni materijal, osnovni materijal i postavke za postupak zavarivanja. Prilikom korištenja npr. visoko vakuumskim sustava bez automatizacije čišćenja, filter će se možda morati zamijeniti nakon samo dva koluta žice. LED sustavi obično nemaju automatsko praćenje filtera, odnosno nema signala koji označava potrebnu zamjenu filtera. Teško je odrediti interval za promjenu filtra jer to ovisi o radnom ciklusu, postupku zavarivanja, zavarenom materijalu i još mnogo toga. Za Abicor Binzel gorionike s odsisom trajanje filtera je od 4 tjedna do 12 mjeseci s dnevnim radnim vremenom od 3 do 4 sata.

10. Koliki je najveći volumenski protok za sustav za odvođenje dima? Koji je protok volumena pravi?

Kod odsisa s rukama za odsis dima, volumenski protok bi trebao biti od 1000 do 1200 m3/h. Međutim, kod nekih je ta vrijednost niža. U usporedbi s rješenjima koja su kombinirana s gorionicima za odsis, ovi sustavi idealno imaju veći volumenski protok i niži statički tlak. Valja napomenuti da je volumenski protok glavni pokazatelj performansi sustava za odsis dima. Mobilne jedinice za odsis dima s druge strane imaju bolju ocjenu prema statičkom tlaku, ali ne i prema volumenskom protoku. Tipičan raspon ovdje je 100 – 170 m3/h. Važna stvar: volumenski protok spomenut u većini kataloga proizvoda ne podrazumijeva nikakva ograničenja, što je rijetko slučaj u stvarnosti. Budući da gorionici za odsis dima dopuštaju samo ograničene postavke, pri odabiru sustava uzmite u obzir da mora stvarati dovoljno visok statički tlak koji se pojavljuje u plameniku kako bi zadovoljio standarde. Trenutno važeći standard navodi da gorionici za odvođenje dima snage > 200A na usisnoj sapnici moraju postići induciranu brzinu od 0,35 m/s. Za gorionike s odsisom u rasponu snage < 200A, potrebna je inducirana brzina na usisnoj sapnici i smanjuje se na 0,25 m/s.

11. Mogu li podesiti volumenski protok izravno na sustavu za odsis dima?

Postoje sustavi za odsis dima na kojima možete podesiti snagu usisavanja (min/max) izravno u sustavu. O takvim rješenjima slobodno nas kontaktirate. Uz xFUME ADVANCED, Abicor Binzel nudi sustav za odsis dima s podesivom kontrolom protoka.